5 тенденции в света на финансите през 2024

calendar logo 25.03.2024
article image

Финансовият сектор непрекъснато се променя. Нови технологии, политически промени и банкови регулации - всички те имат пряко отношение към твоите пари. 2024-та обещава да е изпълнена с много и интересни технологични нововъведения. Ние от Viva Credit сме подбрали няколко тенденции, с които искаме да те запознаем.

Изкуствен интелект (AI)

Една от водещите тенденции в света на финансите за 2024 г. е навлизането на изкуствения интелект (AI). Подобно на много други сфери, финансовите компании претърпяват промени в структурата, работния процес и възможностите си благодарение на AI.

Изкуственият интелект намира множество приложения в сферата на финансите, например, използването на AI чатботове, които подобряват обслужването на клиентите и им помагат да научат повече за предлаганите финансови продукти и услуги.

AI може да помогне на компаниите да подобрят продуктивността си, като същевременно осигурят по-качествени услуги за клиентите си.

Какво означава това за потребителите на бързи кредити?

Изкуственият интелект може значително да ускори и подобри процедурата по кандидатстване за кредит, като го автоматизира и опрости. Чрез AI финансовите институции и компании ще могат да предлагат на клиентите си по-персонализирани оферти. AI може да анализира кредитния профил на клиента и така да предложи по-добра оферта.

Изкуственият интелект може да се използва за откриване и предотвратяване на измами и за защита на личните данни на клиентите.

Устойчиво финансиране

В световен мащаб се наблюдава все по-силен стремеж към устойчиви методи, продукти и услуги. Финансовата индустрия не е изключение - клиентите искат да видят по-устойчив подход към финансите.

Устойчивото финансиране може да се приложи по различни начини. Например, компаниите могат да съветват клиентите си в кои екологични каузи да инвестират. Банките могат да даряват процент от финансовите транзакции на екологични организации. Устойчивото финансиране може да окаже ефект и върху намаляване ефекта от дейността на финансовите институции върху околната среда.

Какво означава това за теб?

Клиентите на фирми като Viva Credit ще могат да се възползват от повече "зелени" бързи кредити, чрез които да се финансират различни екологични проекти.

Финансовите институции могат да променят лихвените проценти по бързите кредити в зависимост от екологичните показатели на кредитополучателя.

 

Дигитални и криптовалути

Над 130 държави проучват използването или приемането на дигитални валути, докато възстановяването на Bitcoin от срива му през 2021 г. отново привлича интереса на инвеститорите.

Защо това е важно?

Дигиталните валути могат да революционизират начина, по който плащаме и прехвърляме пари. Освен това криптовалутите могат да осигурят по-бързи, по-евтини и по-сигурни финансови транзакции.

Ако си почитател на криптовалутите сигурно си забелязал, че напоследък има все повече реклами в интернет пространството (и не само) на криптоактиви. Тази година ще видим повече и по-строги регулации на рекламата на криптовалути, които е неясно как ще се отразят на крипто сектора.

Всичко това може да доведе до по-голям брой онлайн кредити, предлагани в дигитални валути, както и до промени в лихвения процент спрямо използваните крипто активи.

Отворено банкиране

Отвореното банкиране ще претърпи промени през 2024 г., като се очаква създаване на нова дългосрочна регулаторна рамка. Тази рамка ще изисква повече фирми да участват в комерсиална модел за отворено банкиране. Това ще доведе до подобрени мерки за защита на потребителите и защита при покупка.

Защо това е важна тенденция?

Отвореното банкиране може да даде на потребителите по-голям контрол върху своите финансови данни. Може да стимулира конкуренцията и да доведе до по-иновативни финансови продукти и услуги. Може да направи финансовите услуги по-достъпни за всички.

Как ще ти се отрази това като потребител?

Ще получаваш по-лесен достъп до информация за своите кредити. Ще имаш по-конкурентни лихвени проценти и условия. Ще имаш достъп до нови и иновативни продукти за бързи кредити.

Купи сега, плати по-късно

"Купи сега, плати по-късно" (BNPL) е метод за плащане, който набира все по-голяма популярност. Той ти позволява да купуваш стоки или услуги онлайн, като плащаш за тях на разсрочени вноски. BNPL се превърна в предпочитана опция за мнозина, особено след рекордната инфлация и промените в цените на стоките през 2023 г.

Предимства на BNPL:

·        Скорост и удобство: Плащането се извършва бързо и безпроблемно онлайн

·        Достъпност: BNPL е подходящ за хора, които не разполагат с цялата сума за покупката в момента

·        Гъвкавост: Можеш да разсрочиш плащанията на вноски, съобразени с твоя бюджет

Как BNPL ще се отрази на потребителите на бързи кредити?

Възможно е BNPL да замени донякъде бързите кредити за по-малки суми. Освен това като потребител ще имаш по-голям избор при плащане онлайн.

 

Притесняваш се за финансовото си бъдеще? Viva Credit е до теб във всеки момент, за да сбъдва мечтите и желанията ти. С разнообразни възможности за онлайн кредитиране ще си винаги една крачка напред.