Сега е моментът да направим толкова много неща, които отлагаме

calendar logo 26.03.2020
article image

Никога преди не сме разполагали с толкова много време. Обърнете социалната изолация в своя полза

Пандемията от коронавирус скова целия свят в невиждани ограничения и промени изцяло начина, по който осмисляме живота и свободното си време. Лишени от голяма част от социалните си контакти, много от нас се оказаха с много повече свободно време, което не знаят как да уплътнят. Ето няколко начини, с които да запълним новопоявилото ни се допълнително време вкъщи с нещо полезно и приятно. А защо не и да извлечем ползи!

Спорт и медитация у дома

 

Да бъдем активни е важно не само за физическото ни здраве, като намаляваме рисковете от редица заболявания, но и за намаляване на стреса и постигането на вътрешна хармония и баланс. Нещо много важно в подобни смутни времена. Редовните упражения ни карат да се чувстваме по-щастливи, по-енергични и да спим по-добре. А йога, медитация и дихателни практики могат да помогнат за справяне с безпокойството, твърдят от Harvard Medical School в статия, озаглавена „Справяне с тревожността от коронавируса“. Тези три техники са цитирани като изпитани и истински начини за отпускане и снемане на стреса.

Независимо дали сте почитател на силовите тренировки, тичането, пилатеса или йогата, можете да намерите много идеи и цели тренировки онлайн. В момента редица фитнес инструктори и треньори в България провеждат занятия през платформи за видео споделяне в реално време. Потърсете в YouTube или Facebook или свалете някое от стотиците приложения за свободно ползване на телефона си. Онлайн можете да намерите и стотици видеа как да медитирате вкъщи.

Прочетете книгата, която все отлагате

 

Всеки има в библиотеката си книги, за които все не му остава време. Или искате да прочетете  нещо съвсем ново. В момента големите онлайн книжарници има много #коронавирус промоции, с които можете да наваксате с любимо четиво. А някои услуги, като онлайн стриймингът на аудиокниги дори предлагат гратисни периоди. Онлайн библиотеките са пълни с книги в различни категории, включително на чужди езици: класическа литература, литература за деца, биографии, документалистика, поезия, кримки и фантастика, трилъри, книги за самоусъвършенстване, бизнес и икономика. През много от платформите дори можете да учите и езици с различни помагала.

Научете нов език с някое от съществуващите приложения за телефон, таблет и компютър

 

Duolingo

С лесен за използване интерфейс, Duolingo ви позволява да постигнете естествен прогрес в своите усилия да научите нов език. Започвате с прости фрази и постепенно преминавате към по-сложни неща. Ще получавате помощ на всяка стъпка от пътя си, освен това Duolingo ще посочва грешките ви и ще хвали успехите ви. Приложението има повече от десетки милиона потребители.

Lingvist

Lingvist е софтуер за изучаване на езици, базиран на математическа оптимизация и статистически анализ. Използвайки изкуствен интелект (AI), програмата се адаптира индивидуално към всеки ученик, оптимизирайки времето за научаване на всяка дума, което прави изучаването на език възможно за много по-кратко време.

Worddio

Базиран на задълбочено проучване сред специалисти лингвисти и преподаватели по чужди езици, методът на Worddio представлява симбиоза между двете най-популярни практики на заучаване на нови думи – тази на повтарящо се слухово възприемане на думите, произнесени от оригинални носители на езика, и тази на флашкартите, която се характеризира с предизвикателството, след като прочетеш думата на един език, да я познаеш на другия език.

Придобийте нови умения с някой безплатeн курс

Много онлайн платформи за учене като softuni.bg, aula.bg и други вече предоставят абсолютно безплатен достъп до някои от най-желаните си обучения и семинари. Записванията обикновено стават с безплатна регистрация в сайта, а курсовете се провеждат изцяло онлайн. Сега е най-доброто време да повишите квалификацията си в определена област, а защо не и да придобиете изцяло нови имения, с които да смените напълно професионалното си поприще. Ако пък ви влече нещо по-домашно, интернет пространството е пълно с видео уроци по плетене, бродиране, кулинария.

Потърсете група за споделено време онлайн в някоя социална мрежа

 

Facebook в момента е пълен с групи, в които затворените вкъщи хора се събират по интереси и обменят идеи за виртуално прекарване на свободното време или споделят съвети за интересни неща, които можете да правите със семейството си вкъщи. Нищо чудно да намерите нови приятели, с които един ден да прекарвате много ценно време и на живо. Ако пък не търсите запознанства, можете да си организирате срещи с приятели и семейство с групови видеочатове по Скайп, Вайбър, Месинджър или друга подобна платформа.

Наспете се!

Сега, когато прекарвате много повече време у дома, опитайте си да си създадете и спазвате повече здравословни навици. Един от тях е да се наспивате пълноценно. Опитайте се да прекарате поне 7-8 часа в качествен сън. Това има и съвсем пряка полза в настоящото извънредно положение. Проучванията показват, че хората, които редовно не си доспиват, по-трудно преодоляват инфекциозните болести и по-лесно се заразяват с различни вируси (като грип, например). Можете да включите в дневния си режим и кратки до 20-минутни дрямки.