Безопасност на децата в дигиталната среда

calendar logo 05.09.2024
article image

Замисляли сте се колко често виждате съвсем невръстни деца с мобилни смартфони или таблети в ръка? Втренчени в екрана и потънали във виртуалния, но загубени за реалния свят. А тийнейджъри, седящи един до друг, но забили поглед в телефоните, разменящи си съобщения, вместо да си говорят?!

И ако това са субективни наблюдения, нека обърнем поглед към доклада от изследването „Децата в дигиталния свят“ на UNICEF. В него е посочено,  че:

·     младите хора (15–24 години) са най-свързаната възрастова група;

·     в световен мащаб 71% от тях са онлайн, в сравнение с 48% от общото население;

·     един на всеки трима интернет потребители в света е дете, т.е. под 18-годишна възраст.

Децата имат достъп до интернет на все по-ранна възраст чрез различни устройства - повече време в интернет, сърфират в социални мрежи, играят онлайн игри и използват мобилни приложения. И всичко това без надзор от възрастни. Заети със забързаното ежедневие, опитвайки се да им осигурят храна и подслон, родителите често забравят опасностите в интернет, защото ги възприемат като нещо отдалечено и имагинерно.

Но въпреки че интернет предлага много възможности за учене, комуникация, творчество и забавление, в него уязвими потребители, като децата са изложени на сериозни рискове.

През 2023 г. има рекорден ръст на сигналите на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца, поддържана от Националния център за безопасен интернет. Случаите, обработени от Центъра са двойно повече в сравнение с 2022 г. - 46 359. Притеснителен факт, че 95% от сигналите са за онлайн сексуална експлоатация на деца.

Използваните в момента информационни и компютърни технологии засилват значително традиционните опасности и създават нови форми на злоупотреба и експлоатация на деца, като направени „по поръчка“ материали, съдържащи сексуална злоупотреба с деца, самогенерирано съдържание (вкл. „секстинг“) и излъчване на живо на сексуална злоупотреба.

 

Рискове, свързани със съдържанието:
 

· нежелано и неподходящо съдържание сексуални, порнографски и насилствени изображения;

· някои форми на реклама;

· материали с расистки, дискриминационен език или език на омразата;

· уебсайтове, които се застъпват за нездравословно или опасно поведение, като самонараняване, самоубийство и анорексия.

 

Рискове, свързани с контактите, когато детето участва в рискова комуникация, напр.:
 

·     с възрастен, търсещ неподходящ контакт или приканващ детето със сексуални цели;

·     с лица, опитващи се да радикализират детето или да го убедят да участва в нездравословно или опасно поведение.

 

Децата са непропорционално засегнати от онлайн опасностите, вкл. от загуба на неприкосновеността на личния живот.
Възрастните сме тези, които трябва да им покажем, както красотата на реалния свят и живата комуникация, така и опасностите, дебнещи ги във виртуалния свят.
Наша е отговорността да им помогнем да разберат рисковете и да минимизираме вероятните вреди.
За всеки разумен родител е ясно, че пълната липса на използване на дигитални медии, както и прекомерното им използване водят до негативни последици, докато умереното използване има позитивен ефект.

Затова и ние сме тези, които трябва да въведем децата си в дигиталния свят, прилагайки съвместно с тях правила за балансирана употреба на интернет и дигитални устройства.
Въвеждането на правилото за максимум екранно време, т.е. времето, което прекарваме пред екрана на различни електронни устройства (телевизор, dvd, компютър, таблет, смарт телефон и други) е от съществено значение.

Както се посочва в брошурата „Семейни правила за балансирана употреба на интернет и дигитални устройства“ на Асоциация „Родители“, най-лесният начин да имаме балансирана употреба на дигитални устройства е като създадем правила вкъщи, които важат за цялото семейство.

 

ВАЖНИ СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ В ИНТЕРНЕТ
 

1.  Седнете с децата си онлайн и ги научете на подходящо поведение.

2.  Научете ги да не отговарят на заплахи и да не се захващат сами с тях. Просто да ги докладват на възрастен.

3.  Дръжте компютъра в обща част от дома Ви, където може да следите какво съдържание се достъпва.

4.  Проследявайте екранното време на дигиталните им устройства.

5.  Маркирате любимите сайтове на децата си, така че те да отиват директно на тези страници, вместо да се разсейват, сърфирайки в различни сайтове.

6.  Накарайте децата си да мислят за информацията, която споделят онлайн и че споделянето на определена информация, особено лична, ги излага на риск.

7.  Научете ги да не общуват с непознати.

8.  Има родителски контрол, приложения и софтуер за проследяване, за да ги защитите, които са добра предпазна мярка.

9.  Но най-сигурният начин да ги запазите в безопасност в дългосрочен план е да говорите с тях за рисковете онлайн, как да ги избягват и как те винаги могат да дойдат при вас, ако нещо се обърка.


 

КЪДЕ МОЖЕ ДА НАМЕРИМ ПОМОЩ?
 

Горещата линия за докладване на незаконно онлайн съдържание в момента се обновява, така че сигнали може да се подават на hotline@safenet.bg и на 124 123;

Консултативната линия за онлайн безопасност за деца – на телефон 124 123, на който деца, родители и учители могат да потърсят помощ, информация и да подадат сигнал при онлайн проблем с дете;

Дирекция „Киберпрестъпност“ - ГДБОП на report@cybercrime.bg или на 0885 525 545
 

Дигиталният свят е не само опасен, но и полезен за развитието на децата ни. Затова ще завърша с препоръки към възрастните. Давайте възможност на децата да извлекат максимална полза от свързаността, но при минимален риск. И обърнете по-голямо внимание на съдържанието и дейностите, с които са ангажирани децата в дигиталния свят – какво правят онлайн и защо, а не колко време прекарват пред екрана.

 

Блог материалът е създаден за Viva Credit от д-р Благородна Макева

Още полезни материали ще намериш >>> ТУК