3 начина да подготвим бюджета си за новата учебна година на детето

calendar logo 04.09.2024
article image

Новата учебна година чука на вратата, а с нея идват и куп разходи, свързани с подготовката на детето за училище. Сигурни сме, че тепърва ти предстои пазар за тетрадки, помагала и учебници за по-големите, дрехи, обувки и множество учебни пособия. Всички те могат значително да натоварят семейния бюджет, но ти можеш да си спокоен, че Вива Кредит е тук, за да помогне на теб и семейството ти да посрещнете 15-и септември без финансови притеснения. Освен услугите ни, ти споделяме и три съвета, които ще ти бъдат полезни в подготовката за големия ден.  

1. Пазарувай без детето 


Магазините са пълни с изкушения – тетрадки с любими анимационни герои, модни аксесоари и всевъзможни други предмети, които често са по-скъпи от стандартните им алтернативи. Децата лесно се увличат по тях, без да съзнават как ще се отразят на семейния бюджет.  

Ако искаш да предотвратиш сцени на публични места и да избегнеш излишни покупки, остави детето вкъщи и пазарувай по предварително изготвен списък.  

2. Включи детето си в избора, но с определен бюджет


Вече сме разказвали колко е важно да възпитаваш детето си с осъзнато отношение към личните финанси (линк). Можеш да използваш момента за важен урок в изграждането на приоритети при харченето на пари.  

В зависимост от средствата, с които разполагаш, определи конкретна сума, която да отделиш за училищни принадлежности и дрехи. Обясни на детето ти, че с нея то трябва да покрие всички задължителни неща за новата учебна година, а остатъкът може да използва по своя преценка – било като джобни пари или пък да ги запази като спестявания за по-голяма покупка като конзола за игра или конструктор. Така не само ще го мотивираш да мисли по-разумно и да избира по-внимателно, но и му помагаш да управлява парите си отговорно и да планира разходите си. 

3. Възползвай се от намаления и пазарувай на едро 


По това време на годината много магазини предлагат големи отстъпки и разнообразни промоции. Проучи какви намеления има и не забравяй да свериш цените онлайн, за да си сигурен, че избираш най-изгодните предложения.  

Друг начин да спестиш много е да се организираш с други родители и заедно да закупите базови продукти на едро. Това е особено подходящ подход за неща като тетрадки, химикалки и други училищни принадлежности, които ще се използват през цялата учебна година. 

Не е нужно подготовката за новата учебна година да е свързана със стрес и притеснения – това е вълнуващ момент за цялото семейство и Вива Кредит е до теб, за да ти помогне да я посрещнете с увереност и усмивки. 
На добър час!