Модерно откритие или историческо наследство, заедно разгадаваме историята на кредита

calendar logo 27.10.2021
article image

Днес усвояването на средства под формата на кредит е естествена част от живота ни. Благодарение на него си купуваме нов автомобил, освежаваме дома или се справяме с появили се непредвидени разходи. Но ако си мислите, че кредитът е „модерно изобретение“, то грешите. Всъщност кредитът съществува от повече от 5 000 години и при появата си е бил използван за отпускане на необходимото сребро за закупуване на имот или земеделска земя. Да, хората още тогава са имали нужда от подпомагане и допълнителни средства, за да се сдобият с жилище или да започнат бизнес.

Първите открити доказателства за появата на кредита датират от 3 500 година пр. Хр. в региона Шумер в Южна Месопотамия. 

Смята се, че  първо там са се използвали потребителски заеми за селскостопански цели.

 

Думата, която познаваме и използваме за заем - кредит /loan/, се появява през късните години на 12 век и означава "нещо заето, предоставено, което е обещано да се върне в бъдеще". Смисълът е непроменен и днес.

Обръщайки поглед назад, почти няма период, през който хората да не са усвоявали кредити, за да улеснят и подпомогнат живота си. От Вавилон, през Римската империя, Средновековието до Великите географски открития, та до модерните потребителски кредити, които познаваме сега.

Истинският бум на кредитите започва в началото на 20 век, като ярък пример затова е кампанията на известния производител на автомобили Хенри Форд. За да направи новите модели автомобили достъпни за повече хора, той започва да продава модерното возило на кредит. И така за някои хора една невъзможна мечта се превръща в реалност.

Това е и мисията на Viva Credit! Да позволи на повече хора да сбъдват мечтите си - от малки желания до по-големи планове.

Непрестанното развитие на технологиите прави усвояването на средства все по-бързо и лесно. И най-ценното, днес това може да се случи изцяло онлайн и навсякъде. Само с мобилно устройство под ръка. Можем да посетим офис, да се обадим по телефона или изцяло онлайн да усвоим нужните ни средства.

С атрактивни условия и продукти, съобразени с нуждите на потребителите, Viva Credit се грижи  да не останат нереализирани мечти и забравени подаръци. Затова, когато имате нужда от средства, спокойно ни се доверете. Ние сме вашият сигурен партньор.