Как да оптимизираш личните си финанси

calendar logo 26.04.2024
article image

Личните финанси са важна част от финансовата независимост на всеки човек. Правилното им управление може да ти помогне да преодолееш временните затруднения до заплата или да планираш това, за което от дълго мечтаеш. Независимо дали целта ти е да спестиш за бъдещи нужди, да погасиш дългове или да инвестираш в по-голяма финансова стабилност, има няколко стъпки, които е добре да направиш, за да постигнеш целите си. Като кредитни специалисти, ние от Viva Credit ти даваме няколко съвета как да подобриш личните си финанси.

Създай бюджет и следи разходите си

Първата и най-важна стъпка към трайната финансова стабилност е създаването на бюджет. Той ще ти даде ясна картина за финансовото ти състояние във всеки един момент. Записвай всички приходи и разходи, за да видиш къде отиват парите ти. Следи бюджета си редовно и прави корекции, когато е необходимо.

Тук може да ти помогне правилото "20-30-50". Това е сравнително просто правило, което ще ти помогне по-добре да следиш и планираш разходите си. Ето как да го приложиш на практика.

Всеки месец отделяй 20% от дохода си за дългосрочни цели (например пенсиониране, инвестиции и т.н.). Ако изпитваш временни финансови затруднения, не използвай тези резерви.

30% всеки месец е добре да се планират за всякакви разходи, свързани с жилището. Тук влизат битовите сметки и планирани ремонтни дейности. Останалите 50% можеш да използваш за плащане за всичко останало, което не е свързано с имот или задължения. Тук влизат разходите от личен характер.

Ако следваш горното правило, ще имаш ясна представа как се движат финансите ти. Важно е, всеки разход или постъпление да се вписва в бюджета, за да знаеш с колко пари разполагаш във всеки един момент, за да няма изненади в края на месеца. Освен това правилото "20-30-50" ще ти помогне уверено да вървиш към постигане на дългосрочните ти финансови цели. Спестявайки 20% от дохода си, ще имаш повече възможности да инвестираш в бъдещето си и така да си гарантираш спокойствие и финансова сигурност.

Спазването на тази формула ще ти помогне да постигнеш баланс между разходите за жилище и останалите нужди. Важно е да се придържаш към горните проценти и да разбереш, че дори и да похарчиш повече от 30% за жилище, това ще бъде за сметка на нещо друго. Например, можеш да извадиш допълнителния процент разход от парите, предвидени за лични цели.

Създаването на бюджет, следвайки тази формула, ще ти помогне да станеш финансово дисциплиниран и да управляваш парите си по-ефективно.

Тук е мястото да помислиш и за извънредните разходи. Те могат да те изненадат във всеки един момент и да объркат личните ти финанси. Но ние имам един трик, който ще ти помогне да посрещнеш всяка изненада.

Бели пари за черни дни

Имаш ли фонд в случай на непредвидени разходи? Повечето хора нямат. Но ние ще ти кажем защо е добре да имаш и какво можеш да направиш. Някои експерти смятат, че този фонд трябва да бъде в размер шест пъти по-голям от твоите месечни разходи. Но ако това е непосилно за теб, опитай да заделиш сума, равна на разходите ти за поне за три месеца. Така ще си гарантираш, че ще можеш да посрещнеш всяко финансово предизвикателство.

Намали ненужните разходи

Финансовата дисциплина е нещо, към което трябва да се стремиш, ако искаш да имаш сигурно финансово бъдеще. Ние от Вива Кредит те съветваме да видиш за какво харчиш всеки месец и да се опиташ да потърсиш разход, който би могъл да си спестиш. Излизанията с приятели са чудесни, но също така могат финансово да те натоварят. Опитай да ограничиш нещата, от които нямаш нужда и които не са жизненоважни. Можеш също така да прекратиш абонамента за услуги, които вече не ползваш. Поръчването на храна отвън и хапването пред телевизора освен че не е много полезно, също може да обърка бюджета. Помисли дали можеш да се лишиш от някои вредни навици, които освен всичко костват и не малко пари.

Планирай дългосрочно

Съветваме те да преосмислиш дългосрочните си финансови цели и да започнеш да планираш, например, ранното пенсиониране, покупката на имот или образование на децата в чужбина. Опитай се да изчислиш колко точно средства ще са ти необходими, след което направи план-график на месечните суми, които да заделяш, за да изпълниш целта си.

Изчисти дълговете

Важно е винаги да погасяваш задълженията си. Това не само ще ти гарантира спокойствие и комфорт, но и ще ти помогне да планираш по-добре разходите и бъдещите ти финансови цели.

Оптимизирането на личните финанси може да бъде стресиращо, но то винаги е в твоя полза. То изисква строга финансова дисциплина и добро планиране. Ако планирането на личните ти финанси и спазването на бюджет не са ти силна страна, разчитай на Viva Credit. Ние сме до теб, ако ти трябва бърз заем до заплата или ако ти е нужна по-голяма сума пари.