Как да се храним евтино и здравословно вкъщи и навън

calendar logo 10.04.2024
article image

Храната е важен разход в семейния бюджет, с който не можеш да правиш компромиси. Но какво да правиш, ако ти се наложи да пестиш за планираното пътуване, таксата за университета или може би нова кола?

Обикновено хората първо започват да пестят от храната, дори когато не са в лоша финансова ситуация. Но да пестим, не означава задължително да се храним зле. В този материал ние от Вива Кредит ще ти дадем няколко съвета, с които да се храниш добре и евтино.

Съвременният начин на живот има своите плюсове и минуси. Един от недостатъците на бързия начин на живот е, че все повече хора избират да се хранят извън дома, а не вкъщи. Това обаче може да доведе до по-голямо консумиране на калории, отколкото е нужно, спрямо това, което биха яли, ако се хранеха вкъщи.

Навън или вкъщи?

Всеки от нас обича да си похапва. И в това няма нищо лошо. Може би обичаш да хапваш вкъщи, готвейки си сам вкусна домашна храна? Или пък нямаш време и затова прибягваш до ресторантите за бързо хранене? Сигурно и понякога си угаждаш с вкусно ястие в любим ресторант? Храненето вкъщи и навън могат да са еднакво приятни изживявания. Но и скъпоструващи, ако не си направиш добре сметките. Неправилното хранене освен скъпо, може да повлияе на здравето ти.

Ето няколко съвета как да се храниш здравословно и евтино.

Хранене вкъщи

За да се храниш здравословно вкъщи, наблягай повече на сезонните плодове и зеленчуци. Те са по-евтини и по-вкусни през сезона си. Ако имаш възможност, купувай от местните производители вместо от супермаркета. Често са по-евтини и по-свежи.

Отглеждай си сам плодовете и зеленчуците, които консумираш. Така хем ще спестиш, хем ще ядеш здравословно. Ако имаш къща с градина, можеш спокойно да отглеждаш сам храната, която ще краси впоследствие трапезата ти. Ето няколко съвета за красива градина, които да ти помогнат. Ако живееш в апартамент, можеш да отглеждаш някои зеленчуци дори и на балкона.

Ако не искаш да отглеждаш сам своята храна, а предпочиташ да си купуваш, планирай седмичното си меню. Ако направиш списък, ще знаеш точно какво да купиш в магазина. Така няма да купиш твърде много тестени изделия, плодове или пресни храни, които няма да изядеш и ще изхвърлиш.

След като вече си купил нещата, опитай се да ги използваш пълноценно. Например, остатъкът зеленчуци можеш да съхраняваш във фризера и да ги използваш за приготвяне на супа. Останала ти е храна от обяда? Няма проблем. Ако е месо, можеш да го смесиш с кус-кус и зеленчуци, например, и ще си имаш храна и за следващия ден. Варената гарнитура може да бъде база за салата на следващия ден - просто добави протеини, зеленчуци и дресинг.

Лесно е да контролираш какво ядеш, когато си у дома и сам приготвяш храната си. Така знаеш точно какво влиза в хранителния ти режим и контролираш количествата протеини, въглехидрати и мазнини.

Но какво правиш, когато трябва да ядеш навън - може би имаш среща, работата е много и си принуден да хапнеш на крак или празнуваш весел повод с приятели? Лесно е да се поддадеш на изкушенията, но това може да ти струва скъпо.

Хранене навън

С малко финансова дисциплина и желание можеш да превърнеш храненето навън в приятно и достъпно удоволствие. Ето как.

Информирай се за заведението, в което ще бъдеш. Преди да прекрачиш прага на ресторанта или бистрото, където ще прекараш следващите няколко часа, проучи каква храна се предлага там. Погледни дали в менюто има опции близки на това, с което си свикнал у дома.

Ето един изпитан трик. Когато всички сте на маса, поръчай първи. Разгледай предварително менюто и реши какво ще ядеш, за да не се сблъскваш с изкушенията, които твоите приятели са си поръчали. Защото ако изчакаш, има вероятност и ти да си вземеш същата нездравословна храна. Поръчвай пръв, за да вдъхновиш и останалите да изберат по-здравословни ястия.

Не се срамувай да питаш. Ако в менюто не намериш точно това, с което си свикнал, не се колебай да попиташ сервитьора за варианти. Повечето заведения са готови да направят леки корекции по твое желание, стига да не прекаляваш с изискванията и търпението на персонала.

Имаме още един съвет за теб. Какво ще кажеш следващия път, когато хапваш навън, да не взимаш десерт? За някои това сигурно звучи немислимо, но истината е, че сладките изкушения, предлагани в заведенията, не са особено здравословни. Да не говорим, че ще натоварят и сметката ти. Затова помисли, преди да поръчаш десерт. По-добре се насладиш на хубав разговор с приятелите или на чаша ароматно кафе.

За важните неща от живота – грижата за себе си, семейството, хубавите поводи или мечти, се довери на нас. Във Вива Кредит имаме над 11 години опит във финансовото консултиране и отпускане на заеми. Заставаме до истинските хора, до теб, за важните неща от живота, когато имаш нужда от пари.