От древността до днес. Да разгадаем поговорките за парите.

calendar logo 28.03.2024
article image

От древни времена парите са обект на засилено внимание. Поговорките за тях не само отразяват исторически и културни особености, но и разкриват как се е променяло разбирането ни за тях. Viva Credit ти споделя десет интересни поговорки за парите, които може би не си чувал.

Какво са казвали нашите баби и дядовци?

„От ситни парици стават жълтици.“

Поговорката вероятно датира преди Освобождението. Някога тази поговорка е вдъхновявала хората да спестяват, вярвайки, че дребните пари, натрупани с времето, ще се превърнат в голямо богатство.

„Учи, за да не работиш.“

Не е ясно откога датира поговорката. Но със сигурно е доста популярна през втората половина на XX век. Тази поговорка звучи като рецепта от минали времена. Сигурно са ти казвали, че ако имаш висше образование, ще си намериш добра работа, която няма да е трудна, а в същото време ще е добре платена. Но ти добре знаеш, че хората биват ценени заради уменията и компетенциите си и колкото по-висока е позицията ти в работата, толкова повече отговорности носиш и очакванията към тебе са по-големи.

„Бели пари за черни дни.“

Още една от старите български поговорки, чиято датировка е трудно проследима. Спестяването за неочаквани разходи е винаги добра идея. Всички сме имали моменти, когато нещо неочаквано се случва и парите, които сме спестили, са истинско спасение. А в днешни дни можеш да разчиташ на пари назаем и от Viva Credit, за да се радваш на истински важните неща в живота.

А какво казват съседите?

Ако търсиш достатъчно, ще откриеш любопитни поговорки и от съседните страни.

Така например гърците обичат да казват: „Жената предпочита мъж без пари, отколкото пари без мъж.“

Турците пък имат следната мисъл: „ Хлябът е в устата на лъва.“ Смисълът на поговорката е, че не е лесно да се печелят пари; често това изисква много усилия. Затова не си пилей парите.

Северните ни съседи отвъд Дунава също са размишлявали много върху стойността на парите. Така например можеш да чуеш следната поговорка, ако отидеш в Румъния: „С пари можеш да си купиш часовник, но не можеш да си купиш време.“

Времето, здравето и любовта нямат цена, но все пак ти изникнат допълнителни разходи, не се колебай да се обърнеш към Viva Credit и да си осигуриш спокойствие в нужния момент.

Мъдрости от Запада

Не само у нас обичаме да говорим за пари. Съседите ни на Запад  също си имат своите виждания за живота и материалното. Ето няколко сентенции, които ще те накарат да се замислиш.

„Най-хубавите неща в живота са безплатни.“

Английска поговорка от началото на 20 век, първоначално от заглавието на песен (1927) от Бъди Де Силва и Лю Браун.

„Вземи парите честно, ако можеш.“

Американска поговорка от началото на 19 век, вдъхновена от поезията на Хораций ( 65 г. пр.н.е.), който казва: „Ако е възможно честно, ако не - някакси изкарай пари“. Бихме те посъветвали да си изкарваш парите честно.

„ Парите са добър слуга, но лош господар.“

Английска поговорка от началото на 17-ти век, вдъхновена от коментар, направен от английския философ и политик Франсис Бейкън. С тази мъдрост Бейкън ни напомня, че отговорното управление на парите е ключът към успеха.

“Парите са коренът на всяко зло.”

Английска поговорка от средата на 15 век, произлизаща от Библията (I Тимотей 6:10), „Любовта към парите е коренът на всяко зло“. Парите не бива да бъдат самоцел, а средство да живеем качествено и пълноценно и да помагаме на хората около себе си също да живеят по-добре.

Каквото и да говорим за пари, те са неизменна част от живота ни. Към тях трябва да подхождаме отговорно и разумно, но разбира се и да мечтаем какво можем да постигнем, като ги използваме. А ако ти трябват допълнителни пари, ние от Viva Credit ще ти помогнем с бърз заем, за да реализираш идеите и мечтите си.