Предизвикай се да спестяваш

calendar logo 30.08.2024
article image

Умението са спестяваш е една от най-важните стъпки за успешно управление на финансите. Без значение дали тепърва се опитваш да изградиш този полезен навик, или просто търсиш мотивация за постигане на нова цел, Viva Credit ти представя пет финансови „предизвикателства“,  които могат да те вдъхновят да започнеш още днес.  Независимо дали искаш да събереш пари за почивка, да създадеш резервен фонд за неочаквани разходи, или просто да увеличиш своите спестявания, тези идеи могат да ти помогнат да направиш първата крачка. 

 

Левче на ден 

Това е едно от най-лесните предизвикателства. Всеки ден заделяш само по едно левче. В края на годината ще имаш 365 лева, които можеш да използваш за нещо специално – СПА уикенд, нова покупка или дори първа инвестиция.  

Малките стъпки могат да доведат до големи резултати, когато са последователни. Това е отлично предизвикателство за млади хора, защото възпитава дисциплина, която ще им е полезна през целия им живот. Виж и други идеи как можеш да помогнеш на децата си да изградят финансова грамотност тук (линк към предходна статия).  

 

Месечно предизвикателство 

Тук идеята е прогресивно да увеличаваш заделената сума всеки месец: започваш с 10 лв. през януари, добавяш 20 лв. през февруари, 30 лв. през март и така нататък до 120 лв. през декември. В края на годината ще имаш събрани 780 лв. Този метод на спестяване е изключително ефективен, защото започва с малки и лесно управляеми суми, които постепенно нарастват. Това ти дава възможност да свикнеш с идеята за спестяване и да увеличиш финансовата си дисциплина с всяка изминала месечна стъпка. 

Обикновено точно в края на годината се появяват редица непредвидени харчове и тази сума е отличен буфер, с който да си гарантираш, че няма да надскочиш бюджета си за подаръци и празнични разходи.  

 

Задръж рестото (за себе си)  

 Всеки път, когато получаваш ресто в стотинки, запазвай ги и в края на деня ги прибирай в касичка. Можеш да си поставиш конкретна финансова цел или пък определен срок, в който да спестяваш. В двата случая ще бъдеш изненадан колко много си събрал само от дребни монети.  

Това предизвикателство ще ти докаже, че всеки лев има значение и че с постоянство можеш да постигнеш значителни резултати. Например, ако всеки ден прибираш по 50 стотинки, в края на годината ще имаш събрани над 180 лв., а вероятно ще се окаже, че рестото от всичките ти дневни покупки е доста по-голямо от това. Така в крайна сметка ще разполагаш с впечатляваща сума без дори да си усетил, че я спестяваш. Следенето на прогреса само по себе си може да бъде изключително мотивиращо.  

Заделяй петолевките 

 Ако често използваш кеш, това е предизвикателството за теб! То представлява малко по-амбициозна версия на заделянето на ресто. Всеки път, когато получиш банкнота от 5 лв., прибирай я настрана.  

Ако успяваш да спестяваш поне една банкнота на ден, за шест месеца ще имаш 1000 лв. Този навик може да се окаже много полезен в дългосрочен план - спестяването на тази конкретна сума е лесно, тъй като е достатъчна малка, за да не ти тежи твърде много, а резултатите могат да бъдат впечатляващи. Само за половин година ще имаш значителна сума, която може да ти помогне да постигнеш финансовите си цели, независимо дали става въпрос за резервен фонд, специална покупка или инвестиция. 

 

Предизвикателство със 100 плика 

Това е едно от по-амбициозните предизвикателства в списъка и то изисква малко подготовка и доста дисциплина от твоя страна.  

Започваш като номерираш 100 плика от 1 до 100. След това всеки ден избираш различен плик и слагаш в него сумата, която отговаря на числото върху него. В дните след заплата можеш да запълваш пликовете с по-високите числа, а в края на месеца – тези с по-ниските.  

Ако спазваш предизвикателството, след сто дни ще имаш спестени 5 050 лв. Това е отличен метод  бързо да събереш наистина голямо количество пари и е особено подходящ, ако имаш цел, която трябва да достигнеш за относително кратък срок.  

Разбира се, можеш да адаптираш сумите спрямо собствените си финансови възможности – например да разделяш сумата от плика на половина. Най-важното тук е постоянството. Онлайн можеш да намериш и кутии за спестяване, които работят на съшия принцип, но са разграфени за постигане на различни цели – от 2 000 до 30 000 лв.  

 

 Следващи стъпки 

Надяваме се поне някоя от тези идеи да те вдъхнвои и да започнеш да спестяваш. Важно е обаче да знаеш, че да държиш големи количества кеш в дома си не е добра дългосточна финансова стратегия. Вместо това, разгледай нашите съвети как да изградиш такава и да инвестираш спестяванията си разумно (линк към стар материал).  

Не забравяй, че Viva Credit е винаги до теб, когато имаш нужда. Ние сме насреща, за да ти помогнем да финансираш мечтаната почивка или да се справиш с непредвидени разходи. Така ти ще можеш да постигнеш със спокойствие и увереност своите финансови цели.