Рецепта за концентрация. Лесно е когато знаеш как.

calendar logo 28.07.2022
article image

Забързано ежедневие, множество функции, които изпълняваме едновременно и дори времето навън влияят върху нашата концентрация и успяват да прогонят креативността.

Днес светът е ярък, шумен и голям, но това често може да ни накара да загубим фокус и способността ни да се концентрираме да намалее.

В разгара на летния сезон, когато изглежда още по-трудно да се фокусираме върху важните задачи, във Viva Credit се стремим да открием тайната рецепта за концентрация, покой и продуктивност, която да споделим с вас.

Все повече  учени  развенчават мита за способността да се справяме с няколко неща едновременно. Според експертите в тази област, мозъкът ни може бързо да превключва от едно нещо на друго, но не може да е фокусиран върху две задачи едновременно. Вниманието ни се отклонява много бързо от едната задача на другата, но с течение на времето тази концентрация намалява и много често, когато се опитваме да вършим няколко неща едновременно крайният резултат е, че не се справяме добре с нито едно от тях.

За да бъдем пълноценни в работата и свободното си време, е добре да имаме програма, която да ни държи фокусирани. Опитвайки да се придържаме към предварително изготвен график и план, по-лесно ще можем да се фокусираме и намалим разсейването.

Мозъкът на човек винаги е способен да се фокусира - стига да премахнем отвличането на вниманието.

Ето и няколко препоръки, които да използвате в ежедневието си, за да бъдете пълноценни във всяко нещо, с което се захванете – от проектите в офиса, разговорите с приятели и близки, и новите игри, които откривате с децата.

Без разсейващи предмети

 

Оставете телефона в друга стая или го изключете. Ако социалните мрежи са основната ви причина за отвличане на вниманието, опитайте да си заложите определен брой пъти, в които да ги отворите. Например в рамките на работния ден, влезте само 3 пъти. За допълнителен стимул, можете да използвате и функциите на вашето устройство, които показват колко време сте прекарали в социалните медии и да заложите лимит на времето прекарано в тях.

Приоритизирайте

 

Избирайте по една задача всеки ден, която е абсолютно най-важна за този ден. Разбира се, можете да имате и други задачи в списъка си, но тази „закотвяща“ задача е абсолютно задължителна като първа. Тази котва поддържа остатъка от деня структуриран.

Погрижете се за енергията си

 

По-лесно е да управляваме нашите енергийни нива, отколкото нашето време. Затова трябва да се справим с определени дейности, които се нуждаят от нашето пълно внимание през деня, когато имаме най-много енергия. По-доброто управление на времето не е ефективно. Каква полза е, ако имате време, но нямате енергия да извършите планираните задачи?

Изследвания показват, че физическата активност може да подобри концентрацията при хора от всички възрасти. Умерената физическа активност като ходене, бягане и отборни игри има положителен ефект върху концентрацията. Хората, които тренират редовно, показват много по-високи нива на концентрация от тези, който тренират по-рядко или изобщо.

Затова се опитайте да включите в ежедневната си програма някакъв вид активности – разходка след вечеря, танци или йога упражнения вкъщи.

За още по-оптимални резултати, допълваме списъка със съвети с няколко благоприятстващи концентрацията храни, които да допълнят менюто ви, а те са:  цвекло, сьомга, броколи, зелен чай, бадеми, сладък картоф и черен шоколад.

Завършваме нашата статия с едно физическо антистрес упражнение, което ще се отрази благотворно и на вашата концентрация.

Седнете на стол и кръстосайте левия крак върху десния в глезените. Кръстосайте дясната ръка върху лявата в китките, като обърнете дланите една към друга и преплетете пръстите. Обърнете ръцете нагоре. Можете да насочите погледа си нагоре или да затворите очи.

С Viva Credit освен доверен съюзник, с който заедно да сбъднете плановете и мечтите си, можете да черпите вдъхновение и полезни съвети. Очаквайте новите теми и любопитни материали в сайта на Viva Credit в раздел Блог.