Трябват ти пари назаем? Откъде?

calendar logo 23.12.2019
article image

Зимата дойде, а с нея идват Коледа и носещата надежда Нова година. Задават се празници, които събират цялото семейство около трапезата. Предстоят любими месеци за феновете на зимните спортовете. Децата чакат своите подаръци, а едва ли има човек, който би отказал да отпочине няколко дни в уютен спа хотел на фона на сипещ се сняг. Освен с хубавите моменти с близки и приятели у дома или на почивка, зимата идва и с по-високите сметки. Всичко това струва пари. Откъде да вземем пари назаем, когато те не достигат

Пари назаем от роднини и приятели

 

Най-логично изглежда, когато имаме финансови затруднения да се обърнем към най-близките си хора. Очакваме те да ни помогнат в случай на нужда и да не ни притискат с крайни срокове и лихви. Много често приятел или роднина дори може напълно да опрости задълженията ни. Но дали всичко е така розово? Много хора изпитват неудобство да споделят грижите си с приятели и роднини и да се срамуват от временното си парично неблагополучие. Отделно близките ни също могат да имат своите финансови затруднения, които да не им позволяват да се отзовават всеки път. Не на последно място неслучайно имаме приказка „чисти сметки, добри приятели“. Заемите между роднини и приятели могат да създадат напрежение и у двете страни, когато длъжникът закъснява или изцяло не може да върне заемът.

Взаимоспомагателна каса в офиса

 

В много компании е често установена практика да се учредява взаимоспомагателна каса, от която служителите да се възползват в случай на нужда. Често условията за вземане на пари назаем в този случай са доста атрактивни – минимални или никакви лихви и гъвкав срок за връщане на заема. Този вариант обаче също крие своите подводни камъни. Много хора биха се почувствали неудобно да признаят пред колегите си, че имате финансови затруднения. Нерядко това може да доведе до спад на авторитета ви пред колеги и работодатели. Заем от работодателя също така ви обвързва с него и дори и да искате, едва ли бихте могли да смените работата, докато не се издължите.

Заложни къщи

 

В заложната къща никой не иска от вас да доказвате доходи или да кандидатсвате в каквато и да е процедура. Всичко зависи от стойността на вещта или вещите, които сте готови да оставите. Макар че това е изключително бърз начин да се сдобиете с необходимите средства, да се ползвате от услугите на заложна къща носи немалко рискове. Най-вероятно ще получите пари далеч под реалната стойност на това, което оставяте в залог. Лихвите обикновено са много високи, а ако не успеете да върнете парите в срок, заложната къща има пълното право да продаде това, което сте ѝ оставили.

Кредитна карта

По празници много хора прибягват до кредитните си карти за бърз достъп до средства за покупки, резервации на почивки, плащане на сметки. Ако вече имате кредитна карта, то вие вече сте запознати с условията и лихвите и разполагате с парите в рамките на нейния кредитен лимит. Повечето карти разполагат и с гратисен период, в който можете да върнете похарчените суми без лихва. Внимавайте, обаче, когато пазарувате с кредитна карта. Лесно можете да се увлечете в импулсивни и излишни покупки или да надцените възможностите си и да се наложи да платите солено след време.

Банков заем

Съвсем естествено свързваме вземането на пари назаем именно с банковите институции. Те ни спестяват неудобството да искаме пари от близки хора или да залагаме лични вещи за дребна сума. На пазара е пълно с банкови кредити, от които можем да изберем на база условия и срокове. Имайте предвид, че времето за одобрение може да е по-дълго отколкото очаквате и се информирайте внимателно за всички дължими такси при отпускането на заем.

Пари назаем до заплата

Много популярен кредитен продукт, който финансовите институции предлагат, е отпускането на пари назаем до заплата. Обикновено в тези случаи става дума за тегленето на дребни суми от по няколкостотин лева, които лесно можем да възстановим със следващата заплата. Предимството се крие в бързите процедури за одобрение – често до половин час – и кратките срокове за връщане на заема. Често кредитните институции дават възможност за предоговаряне на условията или удължаване на срока на изплащане, ако ни се появи невъзможност да погасим задълженията си навреме.

Бърз кредит онлайн

 

В дигиталния век, в който живеем, съвсем естествено е да можем да потърсиш пари назаем именно онлайн. Процедурите обикновено са максимално улеснени и се управляват през екрана на телефона или компютъра, а одобрение получаваш от половин час до един работен ден. Повечето бързи кредити имат програми за лоялност, с които човек може да получи много бонуси, отстъпки и подаръци.