Какво е кредитен рейтинг?

calendar logo 14.05.2019
article image

Най-вероятно си попадал на израза “кредитен рейтинг”, особено ако напоследък си обмислял и проверявал предложения за заеми. В такъв случай си наясно, че самия ти като физическо лице имаш кредитен рейтинг, който може както да играе в твоя полза, така и да има негативен ефект. Самото понятие обаче звучи малко объркващо и неясно, затова би било полезно да разбереш, какво точно е кредитен рейтинг, защо е важно да си наясно какъв е твоят и при какви случаи се взема предвид.

Най-просто казано кредитният рейтинг е оценка на кредитоспособността на физическо лице, предприятие, фирма, дори регион или държава. 

 

Тази оценка се изчислява въз основа на кредитната ти история, размера на собствеността ти и съотношението между финансовите ти задължения и текущи активи, демографията, възрастта и други сходни показатели, като тя показва вероятността да изплатиш или да не изплатиш навреме кредита в рамките на договорените условия. С други думи - дали си струва финансовата институция да ти отпусне бърз кредит, или не.

Представи си, че се явяваш на кастинг и пред теб вместо жури стои банков служител, който те преценява на база всички твой финансови решения, които си правил в рамките на последните няколко години. Имаш ли кредитна карта? Погасяваш ли я редовно? Колко кредита си изтеглил през живота си? За колко време си ги изплатил? В собствено жилище ли живееш? От колко години работиш на трудов договор и за една и съща компания ли е, или често си сменял работодателя си?

Това на практика означава, че всеки заем, който някога си изтеглил, всеки бърз кредит, всяка покупка на изплащане, кредитна карта, всяко недвижимо или движимо имущество, което притежаваш, оформя вашия кредитен рейтинг. Колкото по-съвестно и отговорно сипогасявал задълженията си, толкова по-добре ще изглеждаш в очите на фирмите за бързи кредити или банките, защото очевидно си отговорен и толкова по-бързо бързите пари ще идват при теб.

Както виждаш, кредитният рейтинг е нещо строго индивидуално, което зависи изцяло от вас, но в същото време се формира бавно и не може да бъде “редактирано” бързо и лесно. Ако в някакъв момент сте имали кредит, по който сте пропуснали вноски, тази информация е била отбелязана в Централния кредитен регистър към БНБ. Тя има давност 5 години. Звучи очевидно, но това е простичката истина - спазвайте ангажиментите си към банките и фирмите за бързи кредити и всичко ще си бъде на място.

Тук, разбира се, не говорим само за кредити за бързи пари или големи заеми към банки. Всяка стока, закупена на изплащане, също е от значение при формирането на кредитния ви рейтинг. Важно е дали и за колко време сте я изплатили, каква е била нейната стойност и т.н.

Какъв е изводът? В случай че са ви нужни бързи пари, потърсете най-изгодните за вас варианти и изберете правилните условия. Стремете се винаги да ги спазвате и да бъдете коректни. Все пак вие бихте очаквали същото, нали?