Не достигат парите за лятната почивка? Ами сега?

calendar logo 16.07.2020
article image

2020-та година е може би най-особената година в животите ни. Докато се усетим, половината сякаш се изтърколи и вече сме в разгара на лятото. А какво е истинското лято без лятна отпуска. Някои избират да разпуснат с коктейл на някой плаж. Други предпочитат да се скрият от грижите на ежедневието в прохладата и тишината на горите и планините. Мнозина са почитателите на спа процедурите и минералните басейни, а риболовът край някой язовир е класика. Както и да изберете да прекарате почивката си тази година, със сигурност ще имате нужда от пари. Но как да си подарим отпуска, когато те не достигат.

Ето няколко прости съвета как да спестите за и по време на почивката, както и откъде да потърсите пари назаем, ако вариантите ви се изчерпат.

Планирайте ваканцията добре

 

Направете план на почивката от самото начало, който да включва всички разходи по транспорт, настаняване, застраховки, паркинг, документи като визи, ако са ви необходими, и други. Проучете цените за храна и забавления на мястото, където отивате на почивка. В днешно време това е лесно и става с няколко клика в Интернет. Изчислете дневен бюджет за почивката си и се придържайте към него.

Потърсете отстъпки

 

В момента туристическият бранш преживява безпрецедентна криза. Което обаче се отразява добре на клиентите. Редица хотели, ресторанти и атракциони предлагат сериозни намаления от стандартните си цени или включват допълнителни екстри и услуги към офертите си. Проучете добре и изберете място по възможностите ви.

Продайте нещо ненужно

 

Имате дрехи или обувки, които са в добро състояние, но вече не ви стават или просто не носите? Някой ви е подарил ненужна вещ, която само събира прах в някой шкаф? В Интернет е пълно със сайтове, а във Фейсбук с групи, в които хората продавата ненужните си вещи за пет, десет, двайсет лева. Разчистете място в дома си, като спечелите и малко пари, които да заделите във фонд почивка.

Ограничете бюджета си

 

Отрежете някои дребни удоволствия, за да спестите допълнително средства. Носете си на работа домашно приготвен обяд или закуски. Ако си купувате кафе от магазинчето по път към офиса, по-добре си купете термочаша и си вземете любимата напитка за събуждане от вкъщи. Допълнително може да се лишите от някои забавления като вечеря навън, излизане с приятели или кино, за да можете да се отпуснете по-добре по време на почивката.

Касичка за почивката

 

Може би вече е късно да започнете да спестявате за тази година, но никога не е късно да си направите „касичка за ваканция“. Много популярно, а и страшно полезно, е да събирате всички останали в края на деня монети – и стотинки, и левчета, в специален буркан или касичка. Дори с лев-два на ден не след много време ще можете да си позволите нещо голямо. Като нова пералня, малък ремонт или мечтана ваканция. За да разделите спестяванията си, направете си касичка само и единствено за разходи за ваканция.

Останете вкъщи

 

Звучи ли ви ексцентрично? Тенденцията да почиваме у дома набира все по-голяма популярност. Едва ли сте посетили всяко интересно място в града, в който живеете. Сега е моментът да го направите. Разгледайте забележителностите, за които все не остава време, защото са ви „под носа“, като съчетавате с релакс край някой градски басейн или на атракционите в парка и вечеря навън в ресторант, където все не остава време да отидете с любимия или семейството. Нищо чудно още повече да заобичате мястото, където сте избрали да живеете. А пестите доста пари от хотели, път и т.н.

Какво да направим, ако все още не ни достига малко

 

Най-логично изглежда, когато имаме финансови затруднения да се обърнем към най-близките си хора. Очакваме те да ни помогнат в случай на нужда и да не ни притискат с крайни срокове и лихви. Но и приятелите и роднините ни също искат да почиват и едва ли лятото е най-удобният момент да раздават заеми. Много хора разчитат и на фирмата, в която работят, да ги подкрепи при нужда. В наши дни обаче много компании вече не разполагат със свободен ресурс, който да не е вложен изцяло в укрепването и обезпечаването на бизнеса. Изкушаващо е разходите по почивката да се покрият с кредитна карта, но внимавайте да не се увлечете в импулсивни покупки или да надцените възможностите си.

Разбира се, напълно логично като говорим за пари назаем, бързо се сещаме и за банките. Имайте предвид, че времето за одобрение може да е по-дълго отколкото очаквате и се информирайте внимателно за всички дължими такси при отпускането на заем.

В дигиталния век, в който живеем особено в последните месеци, лесно можем да потърсим пари назаем именно онлайн. Процедурите по бързите кредити традиционно са максимално улеснени и лесно се управляват през екрана на телефона, мобилно приложение или компютър. Одобрението може да отнеме дори няколко минути, а в много от компаниите за бързи кредити има и клиентски програми за лоялност, с които да получите още редица отстъпки.