Потопи се в историята на Деня на шегата

calendar logo 01.04.2024
article image

Първи април, познат повече като Ден на шегата, е неформален празник, на който празнуваме  смеха. Има множество теории за това откъде е тръгнал празникът. Ние от Вива Кредит решихме да съберем специално за теб някои от най-популярните истории, свързани с този забавен ден.

Денят на шегата е известен в много страни и като Ден на глупака или Ден на лъжата. Традицията в западните страни е на този ден хората да се шегуват, като "излъжат" приятелите си. Част от традициите на деня включват и различни номера, които взаимно да си правят.
Нека разгледаме откъде идва идеята.

Шегата през вековете – Гърция и Рим

Древногръцкият вариант на Деня на шегата се наричал Пир на глупаците (ἑορτὴ τῶν μωρῶν). Древните гърци обичали да посвещават празници на своите богове и полубогове. В Елада традицията за Деня на шегата се свързва с празненствата, които организирали. Тази традиция толкова се харесала на римляните, че те я пренесли и в тяхната култура под названието "Празник на глупците" (Festus Fatuorum). Празниците продължавали от 25 март почти до 1-ви април.

Има и друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли риба по случай спирането на земетресение. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1-ви април.

Как се смеят на Британските острови

Има не една или две теории, според които Денят на шегата води началото си от Англия. Мнозина смятат, че идеята за Ден на шегата започва от поема на Чосър за лисицата и петела, в която лисицата си прави шеги с птицата. В нея се споменава, че действието се развива „32 дни след началото на март“, което много хора изчисляват като 1-ви април.

Друга популярни история разказва, че празникът на хумора се зародил през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на лъвовете", която трябвало да се проведе на 1-ви април. Поканата била подписана от Херберт дьо Грасен, „старши надзирател“, запечатана с пурпурен восък и гласяща: „Изисква се да не се дават бакшиши на надзирателите по никакъв начин“, тя приканвала получателите да се насладят на това зрелище, само ако влезнат през “Бялата порта” на Лондонската кула (която също не съществувала). Никой не се усъмнил в странната церемония, която за съжаление се оказала измама. Хората се ядосали, че не били допуснати до Лондонската кула в уречения ден и час, и били заблудени, че ще присъстват на къпането на лъвовете. 40 години по-късно 1-ви април бил наречен Денят на глупците.

Шегата в другите страни

Във Франция този обичай се нарича "априлска риба". Произходът му се свързва с времето на Карл IX, който през 1564 г. издал кралски декрет, предписващ да се пренесе началото на годината от 1-ви януари на 1-ви април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април - в знак на протест или оставайки верни на традицията. Традицията е още жива.

На 28-ми декември в Испания празнуват Деня на невинните (Dia de los Santos Inocentes). На същата дата в Испания се чества Денят на шегата. По обичай на този ден се правят шеги от всякакъв род. Внимавай да не изпиеш едно солено кафе, защото това е традиция в Испания.

В Мексико тази дата също се е превърнала в истинска фиеста. Помни, че на тази дата в Мексико не се дава нищо назаем – пари, бижута, книги.

В Перу можеш да видиш десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки. На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа.

Разбира се, това са само част от многото истории, посветени на най-забавния ден от годината.

Не на последно място и не на шега, не разваляй настроението си в края на месеца, ако парите не стигат до деня за заплата. В случай, че имаш нужда от допълнителни средства бързо и удобно, за да покриеш разход или да осъществиш плановете си, разчитай на Вива Кредит и вземи заем, съобразен изцяло с твоите нужди. Посрещни утрешния ден с усмивка! 

 

Създадено през 2024 г. за фирма Вива Кредит АД чрез съдействие на ChatGPT.