Уроци по финансово управление за деца: Как да изградим добри навици от ранна възраст

calendar logo 17.07.2024
article image

Успехът и благополучието на децата ни е основното, към което се стремим като родители. Най-важната ни роля е да ги подготвим възможно най-добре за предизвикателствата, пред които ще се изправят като възрастни.

Точно поради това е изключително важно от ранна възраст да научим децата си да боравят с личните си финанси и да управляват парите си разумно.

Ние от Вива Кредит ще ти дадем няколко идеи, които са подходящи за различни възрастови групи, за да можеш още днес да започнеш да предаваш тези умения.

1.     Лесно като детска игра

Игровият метод е сред от най-ефективните начини за обучение. Още в ранна възраст можеш да използваш игрите на „магазин“, за да обясниш стойността на парите на детето си и да го научиш да разграничава различните монети и банкноти. Така не само му демонстрираш базови принципи на използването им, но и полагаш основите за изграждането на личен бюджет.

2.     Откъде идват парите?

След като децата разберат стойността на парите е важно да имат представа и как се изкарват. Когато са достатъчно големи, за да имат собствени отговорности, обвържи домашните им задължения с подходящо за възрастта им възнаграждение. Можеш да увеличаваш стойността на различните задачи в зависимост от тяхната сложност.

3.     Първи стъпки към натрупване на богатство

Насърчаването на спестовни навици у децата в началните им години е от ключова важност в изграждането на финансова грамотност. Първата касичка на всяко дете бележи момента, в който то започва да разбира тази концепция. Важно е да обясниш колко е важно да отделя част от парите си за бъдещи нужди.

4.     Планиране за бъдещето

Помогни на детето си да си постави финансови цели като например мечтана играчка, преживяване или екскурзия. Освен, че така ще го мотивираш да спестява активно, така го научиш да гради дългосрочни планове и ще развиваш търпението му.  

5.     Собствен бюджет

Избягвай да даваш джобни пари всеки ден. Вместо това определи ден в седмицата или дори в месеца, когато да изплащаш на детето си цялата сума, която си предвидил за този за период и го остави само да я разпределя спрямо нуждите си. Така ще го научиш да планира разходите си и да управлява средствата си разумно.

6.     Запознанство с финансови институции

Откриването на собствена банкова сметка е маркер на зрялост и отговорност. Така не само показваш на детето си, че му имаш доверие само да управлява средствата си, но и му позволяваш да усвои базови финансови операции като тегления, електронни плащания и депозити. Можеш дори да му демонстрираш разликите между спестовна и разплащателна сметка, какво представляват лихвите и как може да накара парите си да работят за него.

7.     Говорете свободно

Споделянето на знания е сила. Говори открито с детето си за пари и за финансите в семейството. Обяснявай на детето си какво правиш, когато плащаш сметки или пазаруваш и не крий, ако си изправен пред трудности. Напротив – използвай момента да демонстрираш решения. Така детето ти също ще знае как да постъпи в подобна ситуация.

Ние от Вива Кредит сме до теб във всеки един етап от живота – в хубавите моменти и в не толкова добрите. Можеш да разчиташ на нас за финансова подкрепа, когато ти трябват бързо кредит или когато имаш нужда от по-голяма сума пари. Винаги сме на твое разположение за консултация, за да можем заедно да изберем най-подходящия за теб продукт.