Откъде да взема пари назаем?

calendar logo 31.05.2019
article image

В живота често прибягваме до това да искаме услуги от семейство и приятели. Това важи с огромна сила за услугата, която популярно наричаме „даване на пари на заем“. На всеки от нас се налага, поне веднъж в годината, да вземе пари на заем – често е за непредвидени разходи, като покриване на сметки, фиксиране на аварии и ремонти у дома, ваканции, екскурзии, стокови промоции, рожденни дни, образователни курсове и програми, училищни проекти на децата, медицински услуги и други. След това обаче стигаме до момента, в който се налага да върнем услугата. Представяме ви три ситуации, в които това не е толкова сложно, колкото би било, ако го направим необмислено.

Пари на заем от член на семейството

 

Да вземете пари на заем от роднина е много по-лесно, отколкото от приятел. Неудобството, свързано със самия акт на съобщаването на нуждата ви, е ограничено до минимум, или поне може да се надявате, че представителят на семейството ви няма да си направи негативни изводи за вас, свързани с възможностите ви да планирате и харчите бюджета си. Срокът за връщане на паричния заем в този случай е гъвкав и подлежи на предоговаряне, за което не са необходими документи и договори. Проблемът в този сценарий е, че не можете да го правите често – след втория път е много вероятно вашият роднина да ви откаже помощ, а е възможно и потенциалът му да отделя мнгократно средства към вас да е лимитиран.

Пари на заем от колега

 

Предимствата на това да вземете пари на заем от колега са свързани с това, че може да го направите в рално време на работното си място и няма да се наложи да си уговярате среща, както би било с член на семейството или с приятели. Липсата на роднинска връзка пък ще ви мобилизира да се отнесете коректно към заема и да го върнете навреме, спрямо уговорката , която сте направили – на следващия ден, след една седмица, или пък при получаването на заплата. Ще се издължите, но ще останете с усещането за задължение, само заради факта, че колегата ви е бил достатъчно добър, за да уважи молбата ви. Проблемът в този сценарий винаги включва риск да не се справите с определения краен срок, което директно ще повлияе на имиджа ви на работното място.

Заем от кредитна институция

 

В този случай може да говорим само за предимства. Няма междучовешки отношения, за което се налага да внимавате. Няма нясни срокове, неудобство и рискове, свързани с репутацията ви. Затова пък има възможности за взимане на заем и връщането му по удобен за вас начин. Може да вземете бързо заем, да върнете стар заем, да получите допълнително средства, да удължите срока за връщане, или просто да обедините други задължения чрез рефинансиране.  Можете да го направите лично или онлайн – и в двата варианта ще получите коректно и прозрачно обслужване. Без да се налага да разваляте отношенията си с роднини, колеги и приятели.